Beklim als werkzoekende die berg

20-11-2016

Eerlijk gezegd ben ik niet zo'n goede bergbeklimmer. Tenminste als ik dat letterlijk doe. Figuurlijk bergen beklimmen, dat gaat mij beter af. Toch heb ook ik in mijn leven een aantal bergen beklommen. Ik kan me nog heel goed herinneren, dat ik als zestienjarige op de top van de Namloser Wetterspitze stond, een Oostenrijkse berg van 2553 meter hoog. Vol goede moed begon ik aan de beklimming van die berg. Natuurlijk liep ik veel te snel die berg op. Ik was zestien en ik wilde mijn klasgenoten bijhouden. Ik wilde meedoen.

Als werkzoekende wil je ook meedoen in de maatschappij. Daardoor zie je, dat de een als een wervelwind gaat solliciteren en de ander eerst al zijn gevoelens een plekje probeert te geven en even een pas op de plaats maakt. 

Wat is nu het beste? Daar valt niet echt veel over te zeggen, want dat is ook heel erg afhankelijk van de persoon die jij bent. De ene werkzoekende heeft immers meer tijd nodig om zich te herpakken dan de andere werkzoekende.

Zo ging dat bij mij ook tijdens het beklimmen van de Namloser Wetterspitze. Heel langzaam besefte ik, dat als ik mijn eigen tempo zou lopen, dat ik dan minder last zou hebben van de ijle lucht die mij de adem benam. Dus ik begon te luisteren naar mezelf en naar mijn eigen lichaam en stap voor stap liep ik zo die berg op. Ik trotseerde alle obstakels en ik verlegde de focus naar mezelf in plaats van dat ik me concentreerde op de mensen die voor mij liepen. 

Toen ik eenmaal boven op de top was aangekomen, keek ik rustig rond. Ik keek uit over dat prachtige dal en ik voelde een enorme triomf. Op mijn eigen kracht en in mijn eigen tempo had ik die berg beklommen. Gewoon door heel goed naar mezelf en naar mijn hart te luisteren.

 Dus vergeet als werkzoekende niet naar jezelf te luisteren en naar jouw hart. Vindt jouw eigen tempo en eigen focus om die spreekwoordelijke berg te beklimmen. Als je dan op die top staat en die andere baan hebt gevonden, wees dan ook gewoon trots op de mooie reis die jij hebt afgelegd. In de tijd dat jij die figuurlijke berg hebt beklommen, ben jij ontzettend gegroeid als mens, maar mogelijk ook professioneel.

Lukt het jou nu nog niet om de top van die berg te bereiken, ga dan visualiseren hoe het voelt als jij bovenop die berg zou staan. Hoe voelt dat om die baan te hebben bemachtigd? Jij bent de enige die jouw berg kan beklimmen. De mensen om jou heen kunnen jou slechts aanmoedigen naar de top.