Luisteren, wandelen en kijken

18-11-2016

Ik hoor de klanken van iemand die opera zingt in een treincoupé iets verderop. Haar stem is zo zacht en warm en doordringt mijn lijf op weg naar Holten voor een netwerkwandeling van Wandelen naar Werk in samenwerking met natuurcoach Sybren Bouwsma.


Ik luister een lange tijd naar haar stem. Tot opeens haar stem in de stilte verdwijnt en ik op station Apeldoorn te vroeg uitstap. De volgende trein rijdt niet en even bekruipt mij het gevoel om weer naar huis te gaan. Maar bij toeval pikt een van de deelnemers mij met zijn auto op. In de auto gaat het gesprek over van alles en nog wat en over stotteren. 


Tijdens de wandeling in Holten besef ik pas, hoe belangrijk het is om echt iemand uit te laten praten als iemand stottert. Als mens zijn wij zo snel geneigd om elkaar te onderbreken en om niet echt te luisteren, maar eigenlijk is het zo mooi als we dat wel doen. Alsof je de woorden van de ander dan echt laat landen in jouw lijf. Voor mij was dat een bijzondere ervaring. 


Net als het wandelen in stilte en het even focussen op alle bomen om mij heen. Geen enkele boom is hetzelfde, dat blijkt als je simpelweg alleen al naar de vorm kijkt. Zo is het ook met de mens. Geen enkel mens, geen enkele werkzoekende, is hetzelfde, maar er zijn ook genoeg overeenkomsten. Soms is het ook de kunst om juist te zoeken naar die overeenkomsten, tenminste dat is wat Sybren mij leert. 


Terwijl we verder lopen, wijken we langzaam van het pad af. Er lijkt een paadje dwars over de heide te gaan dat langzaam overgaat in het creëren van onze eigen pad. Voetje voor voetje lopen we over het zachte mos en stappen we over de heide. Bij een open plek stoppen we even om weer even dat kind in ons te durven voelen. Ik haal een paar jongleerballen uit mijn tas en het overgooien begint. Zo staan we daar een tijdje, hebben de grootste lol en vliegen de ballen over en weer om onze oren. 
Weer durven spelen is zo belangrijk in het leven en als werkzoekende. Al is het alleen maar om weer te beseffen waar jij blij van wordt en wanneer jij het gevoel hebt, dat jij echt buitenspel staat. 


Niemand staat graag buitenspel, maar je kan er zelf voor zorgen dat jij weer meedoet. Doe gewoon een tijdje die dingen waar jij energie van krijgt en dan zal je zien dat het solliciteren ook makkelijker gaat. Speel met dat wat er op jouw pad komt. Durf ook te luisteren naar jezelf en naar jouw innerlijke stem. Dan kunnen dingen soms wel eens heel anders lopen, dan je van te voren bedacht hebt. Net zoals mijn dag gisteren. Ik heb genoten van een bijzondere mooie wandeling met een hele fijn groep mensen.